Actualitat Billar, Superlliga Catalana

Valora aquest article
(1 vote)

Després d’anys de donar-li voltes arriba el moment de fer un pas endavant i engegar una competició per equips oberta a tots els clubs i locals de Catalunya. La Superlliga Catalana neix per a omplir un vuit existent des de fa anys, tenir una competició per equips que arribi a tot arreu, la idea és començar-la a primers de Juny si assolim un mínim de 14 equips, en cas de no arribar a aquest nombre el projecte quedarà aplaçat durant un any, també a mitjans de Juny començarà la Superlliga Vallesana que continuarà en el format actual.

La Competició a grans trets:

Dividirem els equips en dos grups, nord i sud per a afavorir que els desplaçaments no siguin molt llargs; A grans trets això és Bages, Vic i Girona a la zona nord i Vallès, Baix Llobregat , Penedès i Lleida a la zona sud, tot això està en fase d’estudi i estem tenint en compte les zones que han mostrat interès, altres poden afegir-se si hi volen participar. Cal tenir una taula en bon estat i de 6 a 8 jugadors per a fer equip, els detalls sobre la composició dels equips queden explicats més endavant.

Quin dia es juga?

El dia de joc establert és dimarts ja que cap altre lliga coincideix, tanmateix els partits no es juguen cada setmana sinó cada dues setmanes, això fa que només es disputin dos enfrontaments al mes, un a casa i un desplaçament. La idea és alleugerir al màxim les distàncies que de ben segur caldrà fer per a jugar.

Els partits es poden disputar qualsevol dia dins de la quinzena corresponent, cal que els capitans es posin d’acord en la data. Tots els equips poden deixar dos partits durant la lliga per disputar, ja sigui per la distància o per falta d’acord en la data i jugar-los en una sala gran en diumenge, en una sala i data per determinar.

Això es podrà fer en només dos partits durant la lliga i un equip pot entregar el resultat, o sigui no disputar un partit durant la lliga però cap més doncs si s’entreguen dos partits l’equip serà desqualificat de la competició, tothom ha de tenir clar d’entada que hi ha desplaçaments i no volem equips que “regalin” els punts per a no moure’s de casa, per això posem aquesta norma.

Sistema de competició:

És un format de lliga en dos grups i play off final on tots els equips es classifiquen, s’ordena el quadrant en funció de la classificació generada en la lliga. Els partits els disputen quatre jugadors de cada equip i juguen una partida contra cada un dels rivals, això vol dir 16 partides i possibilitat d’empat final. Les actes es transmeten telemàticament a la zona de capitans del lloc web i ambdós capitans la validen, això es pot fer des d’un mòbil tal com s’acaba el partit i permet actualitzar la classificació dels equips i generar una estadística individual de cada jugador.

Composició dels equips:

Volem que els equips siguin competitius però no deixarem fer equips només amb jugadors mestres, així aprofitarem les categories que ja utilitzem en la Superlliga Vallesana, on tenim gairebé 250 jugadors censats com a referència, ja ubicarem a la resta de jugadors a la seva categoria amb el vostre ajut. Llavors tenim jugadors Mestres (4 punts), Experts (3 p.), Promeses (2 p.) i Novells (1 p.), establim un límit de dos jugadors mestres per equip com a màxim en la confecció de l’equip, a l’hora de jugar es poden alinear ambdós mestres en cas de tenir-los, però cal compensar amb la resta de jugadors per no superar mai els 11 punts en una alineació, tres exemples:

Ex. 1er: 2 Mestres (4+4 p.) + 1 Promesa (2 p.) i 1 Novell (1 p.) = 11 punts.

Ex 2on: 3 Experts (3+3+3 p.) + 1 Promesa (2 p.) = 11 punts.

Ex. 3er: 1 Mestre (4 p.) + 1 Expert (3 p.) + 2 Promeses = 11 punts.

D’aquesta manera ens assegurem que no hi pot haver concentració de ”cracks” en uns pocs equips i podem garantir que tindrà emoció fins última hora.

Partits mínims a disputar per a optar als premis:

Aquesta fórmula l’hem utilitzat a la Superlliga Vallesana des de fa uns anys i obliga als equips a fer rotacions de manera que no sempre juguin els mateixos, per a tenir dret als premis individuals i per equips cal jugar la meitat dels partits de lliga, així si un equip de vuit jugadors reparteix els enfrontaments equitativament tots tenen dret a premi, amb 14 equips i dos grups la meitat dels partits són 6.

Inscripcions:

Cada jugador abona una inscripció de 30€ per participar i cada local abona 100€ per a inscriure un equip, cal liquidar l’import d’aquestes inscripcions abans de jugar el primer partit de lliga.

Els premis:

Seran anunciats abans de l’inici de la competició quan sabrem quants equips hi participen, amb 14 equips el primer classificat del play off obtindrà plaça pel Catalonia Pool Festival 2014 i el segon un premi de consolació encara per determinar, també tindran premi els primers classificats individualment de cada nivell. Trofeus pel primer equip de cada grup i els dos finalistes de la fase final.

Resta dir que queden serrells per definir en aquesta nova competició però en línies generals s’entén la finalitat de la mateixa, la intenció és dotar al col·lectiu d’una nova competició, amb un ull posat en les zones sovint disperses on es practica el Blackball a Catalunya que per si mateixes no poden articular una competició en la seva zona doncs no són prou jugadors per a fer-ho.

Espero que us agradi la idea i la podem portar a terme durant molts anys.