Lliga Individual

De forma inapel·lable el jove jugador de Mollet va emportar-se el títol, la final va ser amb un Sergio Mas a qui se li resisteix la competició després de perdre la seva segona final. Abans però van passar moltes més coses. Les finals van començar dissabte 2 de Maig amb 74 jugadors, classificats d’entre els 203 que hi han participat aquest any provinents de 20 grups diferents de tot Catalunya.

Dissabte es van disputar les prèvies entre els jugadors repescats i la primera ronda, la sorpresa més gran va ser la victòria de una encertada Iris Mateos vers Aram Bernaus, que no es va trobar còmode en cap moment (3-1). També en Joan Capdevila de Vic va guanyar a en Sergi Romero de Girona (3-0), Pedro Alcazar a Sergi Pahisa (3-0), Alex Egea a Alex Cebollero (3-2).

A primera ronda també hi van haver enfrontaments fratricides, autèntiques bombes del sorteig que podrien haver canviat tota la competició, així Nacho Schmit va descavalcar a en Eloy Alonso (3-1), Xavi Alcaina a Ivan Martín amb una negra per banda llarga impecable (3-2), David Ureña a Ferran Roca (3-2), Juan José Aliaño a Roman Temporal (3-1), el gironí Joan Naspleda a Quim Reyes (3-1) i el lleidatà Jordi Gertrudix a Josep Maria Vidal. Ja tenim els darrers 32 jugadors per a diumenge, un quadrant amb il·lustres baixes però amb molt de nivell igualment.

Diumenge va començar amb un dels únics quatre campions de la competició, David Pérez, guanyant a la bona en Bernat Jam (4-3), Sergio Mas fent el mateix amb en Joan Capdevila (4-3), Jonathan Leal molt inspirat durant tota la competició vencent Paco Macias (4-2). Jose Antonio Gonzalez després de remuntar i també a la bona amb Josep Lluis Lleonart (4-3). Benet Rovira després d’un molt bon inici va caure amb en Jaume Sabaté (4-2).

Marc Bros va vèncer en Xavi Alcaina (4-2), Ruben Garcia va doblegar a la bona en Alex Egea en el duel bagenc a la bona (4-3). Els dos gironins encara al quadrant van tenir diferent sort, mentre Joan Naspleda guanyava a J.J. Aliaño (4-1), Andy Hugues perdia amb Nacho Schmit (4-1). Arribem a 8ens de final.

El primer enfrontament de 8ens va decidir-se a la bona, en Sergio Mas va guanyar a en David Pérez, l’home century del snooker amb molt de patiment (4-3).

El jove Joel Casas va fer un set en blanc a en Pedro Alcazar (4-0), Jonathan Leal va necessitar la partida bona per a doblegar a un recuperat Jordi Gertrudix (4-3).

Jose Antonio Gonzalez després d’un bon campionat va cedir la última amb un inspirat i concentrat Jonathan Gonzalez (4-3), Jaume Sabaté només va poder guanyar un frame amb el gran campió Lluis Cubero (4-1). David Ureña va desbancar a en Marc Bros amb un marcador més clar que les partides (4-1). Nacho Schmit seguia desbrossant el camí, aquest cop va ser el seu company de club Ruben Diaz qui el va patir (4-0). El quadrant el tancaven en Ruben Garcia que amb molta paciència va anar desgranant les partides amb en Joan Naspleda (4-1).

A quarts de final Sergio Mas va resoldre el derby rubinenc al seu favor amb un resultat contundent vers en Joel Casas (5-1), Jonathan Gonzalez va continuar amb tota la calma acabant partides i trobant-se a gust amb en Jonathan Leal (5-2). Set en blanc per a Cubero en el partit que enfrontava els dos darrers campions de la competició, sense arribar a fer un joc excels però amb dues tacades va despatxar els quarts de final vers David Ureña, més entrenat amb el minipimer que amb el tac darrerament gràcies a la seva recent paternitat (5-0). Ruben Garcia estava fent un campionat molt seriós fins aquí, no va poder fer front a qui citat amb la història, acabaria enduent-se la competició. Nacho Schmit és un prodigi de concentració, res el distreu quan juga i malgrat tastar per primer cop les taules Sam de les finals anota mentalment tota característica que es troba per a millorar-la en el següent tret, un rectangle, unes boles, dos tacs i un artista (5-1) pel de Puerto Madryn a quarts.

Les semifinals es van disputar amb timing d’un minut i àrbitre com és tradició, Laura Castelló i Helena Martí es van repartir l’arbitratge. La primera semifinal va ser entre Jonathan Gonzalez i Sergio Mas, finalment la major experiència d’en Sergio va decantar la balança, tot i això en Jonathan va fer un gran campionat, concentrat i més còmode sobre la taula que el seu rival va semblar en varis moments que podia disputar la final però petits detalls el van penalitzar.

Sergio Mas es mou com peix a l’aigua amb una taula de billar al davant i cent persones mirant-lo, campió del mon el 2008, té benzina per estona com demostra sempre que apareix (5-1). De la segona semifinal sortiria el campió de la competició, d’una banda un altre campió del mon al 2008, quatre finals en cinc Lligues Individuals i tres retrats de campió, Lluis Cubero semblava caminar cap al seu quart títol amb la mateixa facilitat amb que acaba una taula oberta, però el destí és farcit de sorpreses.

Tac de 11mm per a la sortida i de 9’5mm per la resta, perfectament equipat per tacs Castelló es plantava davant la taula Nacho Schmit, una sorpresa per a qui no el coneixia, cap sorpresa pels que l’han patit en una taula d’americà. Amb només 26 anys en Nacho ja sap què és jugar Eurotours, jugar a La Vegas i no li importa canviar de modalitat si convé. Les semis van humanitzar Cubero, acostumat a fer el que li van fer a ell, aprofitant cada oportunitat per a puntuar i aprofitant també les sortides seques del seu rival Nacho Schmit es va fer amb l’enfrontament amb sobrietat (5-2).

La final va enfrontar doncs en Sergio Mas amb en Nacho Schmit, després de l’entrada dels finalistes a la sala entre ovacions i les salutacions pertinents va arbitrar la final Helena Martí. En Nacho va colpejar primer amb les dues primeres partides, quan semblava que ja tot feia baixada pel de Mollet va aparèixer en Sergio per a empatar el marcador, hi havia final, o això semblava perquè d’aquí fins el desenllaç totes van caure del mateix costat (6-2). En Sergio haurà d’esperar per a assaborir el triomf en aquesta competició, que li deu més que el dibuix amb carbonet que li farà en Jesús Led, caldrà també que analitzi el que li ha faltat per a passar del blanc i negre a l’oli en un llenç, pot fer-ho i ho farà.

En Nacho ja no podrà ser una sorpresa mai més en una taula de Blackball, va passar de ser el més inexpert en aquestes taules dissabte, mai hi havia jugat, a endur-se la competició diumenge de forma sòlida i brillant. Una mentalitat de ferro, una habilitat cultivada amb els anys, una concentració en el joc impressionant, podrien disparar-li mentre tira i no el farien fallar. Uneix per sempre més el seu nom a l’exclusiu club dels guanyadors on només hi son Aram Bernaus i Lluís Cubero amb tres títols i David Pérez i David Ureña amb un. Deu ampolles d’aigua i una Coca Cola va necessitar per a ser inmortalitzat en un retrat que haurà de captar la seva força, mirada d’assassí en sèrie de boles i prestacions de jugador professional, el campió silent.

Fotografies de Anna Domènech.

Agraïments:

Moltes gràcies a tots els que heu ajudat a fer d’aquestes finals quelcom especial, gràcies a en Josep Maria Vidal, Xavi Duch, Eloy Alonso, Cristina Perdiguero, Nil Marminyà, Jordi Pérez, Paul Keenan, Andreu Jam, Xesco Olmos, Laura Castelló, Toni Garcia Rodriguez, Joan Montllor, Isma Rodriguez, Anna Domènech, Pedro i Pere Alcazar, Vicens i Julia Escobairó, Helena Martí, Andy Hugues, Paco Macias, Marc Bros, Oriol Ortega i altres que em deixo, disculpeu.

Molt especialment pel seu compromís, habilitats i professionalitat a en Xavi Aguilar, Aram Bernaus i Jesús Led, un plaer fer camí amb vosaltres, gràcies.

I òbviament a tots els jugadors i jugadores per participar-hi, gràcies a tots, l’any vinent mirarem de fer-ho millor i com sempre hi posarem molt d’amor.

Benvingut a la novena edició de la Lliga Individual, aquesta peculiar competició que immortalitza als seus campions de cada any, aquí hi trobaràs totes les dades per a participar-hi.

Fase prèvia

Aquesta competició és oberta a tots els jugadors i jugadores que desitgin participar-hi i que acompleixin els requisits d’inscripció.

Per a inscriure-us cal que us adreceu al vostre local habitual, deixeu les vostres dades i feu efectiva la inscripció de 12€, només us podeu apuntar a la Lliga Individual en un sol local, el que desitgeu entre tots els locals previstos.

La data límit d’inscripció és el 27 de Març del 2015, es pot començar a jugar abans d’aquesta data, els grups han d’ésser d’un mínim de 6 jugadors.

El sistema de competició és el de lliga, o sigui tots contra tots, a una distància de dues partides guanyades, cal omplir una acta de partit cada cop que feu un enfrontament de lliga, aquest ha d’estar convenientment omplert i signat, i cal dipositar-lo dins del sobre dels partits jugats.

Us agraïm que no apunteu res en el quadrant dels resultats de lliga, nosaltres en som els responsables i és bo que només una persona hi tingui accés.

El nombre exacte de jugadors que es classifiquen a cada local no el coneixerem fins que no es faci el recompte de punts de cada local i es comprovi quants han acomplert els requisits, probablement obtindran plaça els quatre primers classificats en els quadrants de quinze jugadors, tres en grups de 11/12, 2 en grups de 8 i 1 amb 6 o 7 jugadors.

Els enfrontaments es disputaran en els dies de joc preferent que assignarem per a cada local, això es fa per a facilitar que els jugadors es puguin trobar, en cas de no poder jugar en aquests dies, us facilitarem els telèfons dels vostres rivals per a contactar directament amb ells i trobar-vos quan us vagi bé, dins dels horaris i disposició de cada local.

Les partides de Lliga Individual es paguen a mitges entre els dos rivals.

Disposeu de més d’un mes per a disputar els vostres enfrontaments, fins al dia 20 d’Abril de 2015, en aquesta data procedirem a la suma de punts per a veure quins són els jugadors classificats, tots aquells jugadors que no arribin a disputar la meitat dels seus enfrontaments sumaran 0 punts en el recompte final i els seus resultats no es tindran en compte per a ningú.

Tampoc tenen dret a repesca ni als sortejos posteriors a les finals.

A l’hora de fer el recompte de punts sovint hi ha situacions d’empat, en cas d’empat entre dos jugadors desempata l’enfrontament directe entre els dos, en cas d’empat múltiple (tres o més jugadors) es sumen els negatius totals que han generat, o sigui la columna vertical de cadascun d’ells.

Repesques

Un cop acabada la fase prèvia farem quatre campionats de repesca general i un de repesca femenina, d’aquesta manera tots els jugadors que han disputat la fase prèvia i no han assolit la classificació gaudiran de més oportunitats per a aconseguir-ho. La inscripció és gratuïta (pagant partides) i tan sols la poden jugar aquells que han disputat la fase prèvia i no han assolit la classificació, pots jugar tantes repesques com et calguin fins a classificar-te, els quatre primers classificats de cada repesca obtenen plaça directe per la fase final. Per a jugar-les només cal que hi siguis present 10 minuts abans de l’hora.

Les dates més rellevants i els llocs de les repesques són els següents:

 • 10 de Març: S’obre el termini d’inscripció en tots els locals.
 • 11 de Març: Amb sis jugadors inscrits ja es pot començar a jugar.
 • 27 de Març: Data límit d’inscripció, els grups es tanquen.
 • 20 d’Abril: Últim dia de joc hàbil, a les 12 de la nit en punt.
 • 21 d’Abril: Recompte de punts a tots els locals.
 • 22 d’Abril: Dimecres 21h, primera repesca general al Mil21.
 • 23 d’Abril: Dijous 21h segona repesca general al NSQ.
 • 24 d’Abril: Divendres 21h repesca femenina al NSQ.
 • 25 d’Abril: Dissabte 17h tercera repesca general al NSQ.
 • 26 d’Abril: Diumenge 17h quarta repesca general al Mil21.
 • 27 de maig: Sorteig de la fase final al Consell de Joves, 20h.
 • 2 i 3 de Maig: Fase final de la Lliga Individual, seu per decidir.

Tots els jugadors i jugadores classificats rebreu una carta explicant-vos tots els detalls de l’esdeveniment, després del sorteig també sabreu els horaris i les taules on us toca jugar des de primera ronda fins la final.

Premis de la fase final:

Un cop disputada la fase final, immediatament després de l’ultima partida procedirem a l’entrega de trofeus, amb els premis següents:

 • Trofeu per al campió de cada local.
 • Trofeus per als quatre primers classificats de la fase final.
 • Una beca esportiva de 50€ per als quart-finalistes.
 • Una beca esportiva per als dos semifinalistes de 100€.
 • Una beca esportiva pel finalista de 200€.
 • Una beca esportiva per al campió de 400€, a més del retrat que en farà en Jesús Led tal com ha fet els darrers anys.

Les beques esportives es poden utilitzar per al proper Catalonia Pool Festival 2015, o es poden rebre en efectiu.

També sortejarem un tac i una funda entre tots els jugadors presents a la sala que heu participat en la Lliga Individual 2015.

Tant sols resta desitjar-vos molta sort i sobretot que gaudiu de la vostre afició, per part nostre farem tot el possible per fer-vos sentir còmodes mentre duri la fase final, esperem que en conserveu un bon record tal com hem aconseguit en els darrers anys.