El passat cap de setmana es va celebrar a la cafeteria Pit Lane de Sabadell la fase final de la Superlliga de Blackball per equips. Tots vint i vuit equips hi competien en un quadrant ordenat per la seva classificació en fase prèvia.

Els campions van ser els Calella’s Pool i els sots-campions l‘equip El Ciervo de Gràcia. A semifinals i per molt poc van caure l’equip Kedada Revent de Sabadell i els Born to Shoot de Rubí. L’ambient durant tot el cap de setmana va ser espectacular, el fet de jugar a una distància molt curta fa que els nervis estiguin a flor de pell. El billar és un esport de caballers i així ho van demostrar els més de dos-cents jugadors i jugadores que hi participaven.

Alguns dels noms propis del cap de setmana van ser Jose Antonio Gonzalez dels Kedada, el jove Pere Alcazar de només setze anys liderant al seu equip fins la final, David Pérez del Ciervo invicte durant tota la lliga i la fase final. També Jose Luis Jiménez dels Calella i Albert Gusi del Ciervo que malgrat ser novells van donar als seus equips punts definitius. Joel Casas, David Palencia i Eloy Alonso també van signar una molt bona fase final. Els dos equips finalistes estan classificats per a disputar el Catalonia Pool Festival 2019 el proper octubre, aquest és un esdeveniment internacional que reuneix durant una setmana jugadors de tot el mon a Vila-seca. La propera edició de la Superlliga començarà el proper mes de Juny, més informació al lloc web www.marmitaco.cat.

Aquest any repetim les finals al cafè Pit Lane, c/Ausiàs March xamfrà amb Domènech i Montaner. Com sempre farem els campionats d’escalfament de dimarts a divendres, al disposar de menys taules del que és habitual, hem improvisat un nou sistema de competició. El quadrant es dividirà en dues parts, la primera part es començarà a jugar cada dia a les 19h, així aquells que no tenen problema per a començar més d’hora tindran més opcions d’assolir la final ja que hi haurà menys gent. La segona part del quadrant començarà a les 21h com és habitual, la final es disputarà el dia següent en l’horari que vagi bé a tots dos. Pit Lane està obert cada dia a partir de les 8h del matí per a qui vulgui entrenar en altres horaris.

Dimarts 19

A partir de les 19 i de les 21h, campionat exclusiu per a jugadors novells, inscripció gratuïta i distància de 3 partides guanyades, un tac pel primer i un kit de manteniment pel segon, per apuntar-te només cal que estiguis present al Pit Lane abans de les 19 o les 21h.

Dimecres 20

A partir de les 19 i les 21h, campionat exclusiu per a jugadors novells i Promeses, inscripció gratuïta i distància de 3 partides guanyades sense handicap, un tac pel primer i un kit de manteniment pel segon, per apuntar-te només cal que estiguis present al Pit Lane abans de les 19 o les 21h.

Dijous 21

A partir de les 19 i les 21h, campionat exclusiu per a jugadors novells, promeses i experts, inscripció gratuïta i distància de 3 partides guanyades sense handicap, un tac pel primer i un kit de manteniment pel segon, per apuntar-te només cal que estiguis present al Pit Lane abans de les 19 o les 21h.

Divendres 22

A partir de les 21:00h, Open per a totes les categories amb handicap, inscripció de 5€, tot en premis pels 4 primers + 50€ afegits als premis. Màxim de 32 jugadors, per ordre d’inscripció.

La fase final de la Superlliga d’enguany està dedicada a en Santi Sillero, jugador, capità i company de joc que ens va deixar recentment.

Cal recordar que:

 • El sistema de competició és el mateix emprat durant la fase prèvia, o sigui:
 • A-1, B-2, C-3 i D-4, mateixa distància de 2 partides guanyades i possibilitat d’empat final. En cas d’empat es repeteixen els enfrontaments a 1 partida guanyada, si sou tan pesats de seguir empatant llavors es decideix a una única partida a disputar entre el primer jugador de cada equip, A-1.

 • A la fase final hi poden participar tots els jugadors que han disputat durant la lliga un mínim de partits, això és: Novells 0 partits jugats, Promeses 4 partits jugats, Experts 8 partits jugats i Mestres 12 partits jugats. Cal que cada capità comprovi si els seus jugadors reuneixen els requisits abans de jugar, si no ho fan poden incórrer en una alineació indeguda amb resultat de pèrdua del partit.
 • Ja teniu els horaris i les taules on jugareu, cal que us presenteu uns 45 minuts abans de l’hora en el Pit Lane, volem fer-vos una foto de cada equip el mateix dissabte, o el diumenge si siou caps de sèrie. Jugueu o no jugueu intenteu que hi assisteixin tots, gràcies.
 • Els dos jugadors són els responsables de l’arbitratge, ningú pot cantar una falta des de la graderia, cal estar atents al que fa el rival doncs, arribat el cas, el jugador que espera és l’únic que pot reclamar una falta.
 • No es poden donar instruccions des de la graderia, cal que els capitans vigilin el comportament dels seus jugadors, la reiteració en aquesta mala pràctica pot suposar la desqualificació de l’equip.
 • En el cas que un equip, un jugador o ambdós tinguin un ritme molt lent i tardin molt a jugar, es pot aplicar el reglament amb timing, explicat aquí mateix. Aquest és un recurs que confiem a no haver d’utilitzar, i que tant sols amb la possibilitat de fer-ho faci “espavilar” als més lents.
 • Per a utilitzar el reglament amb timing cal que el capità de l’equip comuniqui a l’organització que les partides s’estan allargant molt, a partir d’aquí és la organització qui decideix el com i el quan s’aplica el timing, aquest es pot començar a utilitzar inclús a mitja partida, per a fer-ho ens cal la col·laboració dels capitans doncs implica una persona amb un cronòmetre mirant el temps a més d’un capità o voluntari per a fer d’àrbitre.
  • El jugador disposa de 60 segons per a tirar, incloent la sortida i la bola en mà després de falta.
  • L’àrbitre comença a comptar el temps en el moment que totes les boles s’han parat.
  • Si un jugador tarda més de 60 segons en tirar l’àrbitre decretarà falta en favor del seu rival, una entrada lliure seguida d’una entrada normal.
  • Si passen trenta segons des de que el jugador pren la taula l’àrbitre anunciarà “Trenta segons” com un advertiment cap al jugador, aquest advertiment es farà quan els 30 segons han expirat. L’àrbitre no es pot demorar en el seu anunci doncs és l’avís que recorda al jugador que cal que s’afanyi a tirar, aquest anunci es produirà fins i tot si el jugador es troba llimant.
  • Després de falta, el jugador o l’àrbitre reposen la bola blanca a la taula, si el jugador tarda en fer-ho serà el mateix àrbitre qui reposarà la bola i li donarà al jugador que ha de tirar, a partir del moment en que s’ha entregat la blanca, el temps comença a comptar i el jugador disposa de 60 segons per a fer el seu tir.
  • Situacions de “temps mort”, en les que no es compta el temps, en aquests casos l’àrbitre dirà “temps mort” en veu alta per tal de que ambdós jugadors se’n assabentin:

   • El jugador necessita un allargador o rest.
   • Alguna cosa obstrueix el jugador.
   • Decidir si la bola està mamant.
 • La funció d’aquest àrbitre és la de vigilar en les jugades d’interpretació i assenyalar les faltes, no s’assenyalarà cap falta del tipus el jugador ha reposat la blanca enlloc de l’àrbitre, etc. Doncs la majoria dels participants no han jugat mai amb àrbitre.

  Altrament en cas d’haver de disputar un desempat durant les finals, aquest es farà en dues taules separades, per tal de intentar respectar els horaris al màxim.

  Reglament amb timing:

  Escalfament:

  Cal fer-lo en les taules que no s’utilitzen per les finals prèviament, un cop sou cridats a la taula de joc hem d’anar per feina i jugar el punteig directament.

  Actualització de marcadors

  Tot i que intentem anar actualitzant els marcadors, sovint amb quatre taules és molt difícil d’aconseguir, us demanem als capitans un cop de mà per a poder seguir els resultats al moment en qualsevol taula.

  Sorteig després de la final

  Sorteig d’un tac i una funda just després de les finals, com cada any tots els jugadors entren en el sorteig, cal que siguin presents a la sala doncs si no es tornarà a sortejar fins que l’afortunat hi sigui present.

  Molta sort a totes i tots, guanyant o perdent recorda que la Superlliga la fem entre tots.

Un cop passats els campionats de Nadal i el quinto del Ciervo ja podem fer el nostre campionat de la Marató. Es recullen fons fins el març i enguany es dedica a la recerca del càncer, aquesta malparida malaltia que a tots ens ha afectat, directament o d'aprop.

Posarem el nostre granet de sorra aquest dissabte dia 12 amb dos campionats independents; Un a la Taverna Guimerà de Terrassa i l'altre a El Ciervo de Sabadell, el sorteig es farà a les 16:30h i cal ser-hi present o avisar abans. Inscripció de 5€, distància en funció dels participants a KO directe, volem acabar a les 20/21h. Inscripcions i partides van per la Marató, si no pots venir a l'hora d'inici treu el cap i fes fila zero, tot suma.

En ambdós campionats, hi haurà un tac Cannon pel primer, una funda Peradon pel segon i un petit obsequi per a tots els ben parits que hi participeu.

Tens res millor a fer dissabte tarda?

Introducció:

Estrenem competició per parelles escoceses on es pot parlar amb el company d'equip, el format de parelles és molt interessant per a la formació de jugadors nous.

El que es busca és justament la cohabitació entre jugadors ja fets i amb anys d'experiència amb jugadors de nova fornada, busquem que els bons ajudin a millorar als que comencen, aquest és l'objectiu.

Fa onze anys es va fer una competició de parelles escoceses que es va ptitular Open your Minds, en Sergi Marinyós va ser qui va tirar endavant aquella competició on van participar 60 parelles durant un cap de setmana. La idea del Parelles Inestables ve d'aquí però introduint alguns canvis com veureu a continuació.

No sabem encara quina acceptació tindrà aquesta competició, per tant limitem a 64 parelles sense saber si farem curt o llarg, per a properes edicions i amb l'experiència d'aquesta podrem acotar o engrandir els paràmetres.

Suposant que tots els locals de Superlliga vulguin participar, de moment amb tots els que hem parlat així ho volen, tenim 16 locals i si ho dividim per 64 parelles, ens surten 4 parelles per local, per a alguns locals serà poc i per a altres molt. Si no es completen les inscripcions en algun local amb poca demanda, podem obrir-ho a altres locals o ampliar places en els locals que en demanin més.

Bases de concurs:

1-Confecció de les parelles:

Prenent com a referència les categories de Superlliga actualitzades un jugador novell pot jugar amb qui vulgui, dos jugadors promeses poden jugar junts i els experts i mestres només poden jugar amb novell.

2-Inscripció:

En principi en qualsevol local de Superlliga, límit de quatre parelles per local, cal omplir el full d'inscripció i liquidar 20€ per parella abans del 10 d'Abril. Inici de competició en la següent setmana.

3-Format de competició, fase prèvia:

En omplir el full d'inscripció us demanem també quina franja horària preferiu, jugar a les 19 h o a les 21 h. Això és orientatiu i ens pot ajudar a crear els grups de fase prèvia. Tothom jugarà els seus partits com a local en el lloc on s'inscriu, pot ser però que en el seu grup hi hagi parelles inscrites en altres locals. Això ho sabrem quan es completi la inscripció. Totes les parelles jugaran sis partits en sis setmanes consecutives, en format round robin. Es poden avançar partits sempre que es vulgui però no es poden ajornar, serem inflexibles en aquest aspecte i sancionarem a qui ho faci. La distància en la fase prèvia és de 5 partides jugades, cada partida és un punt i se sumaran els punts assolits després dels sis partits. Les dues primeres parelles de cada grup passen ronda. Cal que la parella que guanyi cada partit ens faci arribar el resultat via foto per whatsapp, ho teniu explicat en les actes que us entreguem al fer la inscripció.

4-Format de competició, de setzens de final a quarts:

Un cop superada la fase prèvia resten 32 parelles, 16 classificades com a primeres de grup i setze com a segones. En aquest moment es farà un sorteig públic per a emparellar 1rs contra 2ns de grup. Aquest sorteig servirà fins al final del campionat, que es farà a KO directe. L'organització determinarà on es disputen els partits de 16ns, 8ns i 4ts de final, buscant ubicar-los en locals neutrals i tenint en compte tots els factors. Els enfrontaments es disputaran en tres setmanes consecutives a una distància de 4 partides guanyades, totes les parelles disposaran de les actes de partit des de la fase prèvia i fins als quarts de final per si hi arriben. Cal que la parella que guanyi cada partit ens faci arribar el resultat via foto per whatsapp, ho teniu explicat en les actes que us entreguem al fer la inscripció.

5-Fase final:

Hi arriben les quatre últimes parelles, intentarem que es jugui en un dissabte a la tarda, anunciarem data i lloc amb antelació. Si no és possible reunir totes quatre parelles es disputaran les semifinals entre setmana i es jugarà només la final en dissabte.

6-Premis:

Amb 64 parelles es repartiran 1.500 € en premis per les 8 primeres parelles, de la següent manera:

 • Parella campiona: 600 € + trofeu
 • Parella sots-campiona: 300 € + trofeu
 • Parella 3a classificada: 200 € + trofeu
 • Parella 4a classificada: 160 € + trofeu
 • Parelles quart-finalistes: 60 € cadascuna.